Picture
Iluzije i zablude o uređajima na baterije na punjenje novije generacije.

U zadnje vrijeme sam kupio dva uređaja koji koriste baterije na punjenje. 
Mobitel i akumulatorsku bušilicu. Uglavnom za svaki takav novi uređaj pitate trgovca ono famozno pitanje o njegovom punjenju "Što za prvi put"? 

Za oba uređaja sam dobio isti odgovor: "Ostavite baterije na punjenju 12-24 sata za prvi put, a poslije jedan put mjesečno ispraznite do kraja i ponovo napunit do vrha." 

Da li je to točno? Ovaj odgovor nikako nije univerzalan za sve baterije i u nikojem slučaju sve baterije trebamo tretirati isto. Ta fama o 12-24 i jednom mjesečno vrijedi samo za starije baterije tipa Ni-Cad i Ni-Mh!
Na svakoj bateriji tipa da se radi o mobitelu, laptopu ili akumulatorskom alatu piše oznaka tipa baterije, njezine voltaže i kapaciteta.

Primjer : (Ni-Mh /1600mAH /1.6V) ili (Li-Ion 3,3 Ah, 22V) dakle tip, kapacitet i voltaža.
Voltaža i kapacitet ne utječu na način koji punimo bateriju, ali dakako veći kapacitet znači izdržljiviju bateriju.

Većina novih elektronskih uređaja, mobiteli i laptopi koriste Li-Ion ili Li-Po baterije. To su baterije bazirane na Litiju i imaju potpuno drugačija svojstva od Nikal baterija.

Ukratko smjernice :

Li-Ion ili Li-Po baterije - SVI UREĐAJI NOVIJE GENERACIJE
+ Za prvo punjenje baterije dovoljno je 4 sata, nije potrebno ostavljati 12-24 sata
+ Puni se bilo kad, i može se skinuti s punjača bilo kad (nije potrebno puniti do 100%, ne skraćuje se vijek baterije)
+ Baterije mogu ostati na punjaču i duži vremenski period bez štete (preko noći, jer punjač ima sklopku da isključi punjenje na 100%)
+ Svi noviji alati se isporučuju s Litij baterijama

- Jako osjetljive na toplinu, kapacitet baterije opada 20% godišnje pri 25C, 35% pri 40C godišnje
- Ne ostavljati na prozorima, ni bilo gdje, gdje je direktan utjecaj sunca radi topline, kapacitet baterije drastično opada i to za uvijek!
- Duboko pražnjenje baterija ih oštećuje i radi nepopravljivu štetu, baterije ne treba prazniti do kraja i puniti ponovo do vrha
- Ispražnjenu bateriju do kraja što prije napuniti, jer baterija se sama s vremenom prazni, a duboko ispražnjenje baterija radi nepopravljivu štetu!
- Akumulatorskom alatu jednom kad baterija počne gubiti snagu odmah je zamijeniti, ne crpiti je do kraja jer je tako uništavamo!
- Svaka baterija pri standardnoj upotrebi gubi cca 20% kapaciteta godišnje, za 3 godine će već biti za mijenjanje, a za 5 će potpuno izgubiti kapacitet.


Pravilnom upotrebom osigurat ćete maksimalni vijek baterije 4-5 godina.
Ukoliko se baterija ne upotrebljava nego skladišti, najbolje ju je pohraniti sa oko 40% kapaciteta do 25C jer u tom slučaju gubi cca 4% godišnje.

Dakle dalje od topline i ne ispražnjavati dubinski Litij baterije!


Ni-Cad baterije
+ Baterije se mogu pohraniti ispražnjene
+ Najčešće se se upotrebljavale kao baterije za alate

- Prvo punjenje baterije potrebno ostavljati 12-24 sata
Memorijski efekt, baterije obavezno isprazniti do kraja prije punjenja, te napuniti do vrha


Ni-Mh baterije
+ Nemaju memorijski efekt

- Jako brzo gube kapacitet, čak do 20% prvog dana nakon punjenja
- Jako loše rade u hladnim uvjetima
- Prvo punjenje baterije potrebno ostavljati 12-24 sata


Detaljno o baterijama 
Većina novijih uređaja dolaze s baterijama tipa Li-Ion (litij-ion) ili Li-Po (litij-polimer). To su baterije novije generacije i uvelike se razlikuju od baterija starije generacije Ni-Cad (nikal-cadmij) ili Ni-Mh (nikal - metal hidrid).

Ni-Cad baterije - najstariji tip. Imaju najmanji memorijski kapacitet s obzirom na veličinu, te pate od "memorijskog efekta". Taj memorijski efekt se najviše odražava na način ako bateriju punimo prije nego je ona potpuno prazna. U tom slučaju dolazi do pada kapaciteta, te nam ona daje samo toliko snage koliko je napunjeno. Da bi se to izbjegavalo baterije su se praznile do kraja, te potpuno punile do punog kapaciteta. Kod starih tipova mobitela s NiCad/NiMh baterijama jednom mjesečno se preporučalo isprazniti mobitel do kraja pa ga napuniti do vrha. Takva praksa se običava i danas kod novih mobitela ali potpuno pogrešno, jer NiCad ni NiMh baterije se ne koriste u današnjim mobitelima.
Ova bateriju je potrebno inicijalno puniti do 24 sata da bi se postigao njen puni kapacitet.


Ni-Mh baterije - novija generacija baterija od nikla, najčešći tip u prvim mobitelima a razvio se da bi se izbjegao memorijski efekt. Većeg su kapaciteta od NiCad, ne pate od memorijskog efekta ali imaju i svojih mana. Ne rade dobro pri niskim temperaturama, ima manji životni cilkus od NiCad, te kako im pada kapacitet tako im pada i snaga. Tako je ova baterija našla primjenu u elektroničkim uređajima, dok kod alata je bila podržana NiCad baterija (imajte na umu vanjski rad i utjecaj temperatura), te pad snage kod pražnjenja. 
Ova bateriju također je potrebno inicijalno puniti do 24 sata da bi se postigao njen puni kapacitet.


Li-Ion baterije - najnovija generacija baterija, koriste se u velikoj većini današnjih mobitela.  Ove baterije su napredne, ne pate od memorijskog efekta, nije im potrebno inicijalno punjenje, jedno obično punjenje za prvi put je sasvim dovoljno. Najveća greška i zabluda jest da ove baterije treba prazniti do kraja i puniti do punog kapaciteta kako bi se održao njihov dug vijek.  Li-Ion baterije rade na drugačijem principu od Nikal baterija, te u slučaju njihovog dubokog pražnjenja oštećujete ćelije i radite nepopravljivu štetu. Duboko pražnjenje baterije je vrlo štetno, te se preporuča na prvi signal pražnjenja baterije prestati s pražnjenjem i napuniti bateriju do kraja. Također kako se sve baterije same prazne s vremenom (kod Li-Ion samo-pražnjenje je nekih 5-10% mjesečno, a kod Nikal baterije 20-30%) potrebno je istrošenu bateriju napuniti što prije i tako je spremiti ukoliko se ne koristi. Ukoliko istrošenu bateriju pohranimo na duži period, a znamo da se ona sama crpi s vremenom tako dodatno oštećujemo bateriju i sigurno je da će pri sljedećoj upotrebi raditi s mnogo smanjenim kapacitetom. Kod Li-Ion baterija preporuča se njihovo čuvanje na duže periode sa oko 40% kapaciteta. Baterije nije potrebno puniti do kraja, štoviše neka testiranja su pokazala da više periodičnih punjenja do 80% imaju bolji učinak na dugoviječnost baterije od potpunih punjenja na 100%.
Također baterija može ostati na punjaču i duži period jer većina novijih punjača ima ugrađeni sistem protiv prepunjenja baterija, te je nećete oštetiti ako npr. ostavite mobitel na punjaču preko noći. Velika mana ovih baterija je njihov životni period. Baterije čim izađu iz tvornice počmu gubiti svoju snagu i neke brojke govore da i sa najviše očuvanim baterijama njihov kapacitet se smanji na oko 80% nakon prve godine korištenja. Također smatra se da je životni vijek baterije najviše 2-3 godine, dok za 4-5 godina je već sigurno "mrtva".
Li-Ion baterije su također vrlo osjetljive na toplinu, te svako izlaganje nepotrebnom izvoru topline skraćuje značajno život baterije. Tipa ostavljanje mobitela na suncu, u autu preko ljeta, itd.
Laptope koji se jako griju je potrebno dodatno hladiti, jer ukoliko se pregrijavaju prenose nepotrebnu toplinu na bateriju te joj skraćuju vijek trajanja. Kako je životni vijek ovih baterija 2-3 godine, tako se nije čuditi što većini laptopa koji su toliko stari baterija radi na 10% kapaciteta. 


Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.

    Author

    Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

    Archives

    November 2012

    Categories

    All